CUKINIJŲ APKEPAS BE NUODĖMĖS

Ruduo – derliaus metas. Pilna visko. Nors visur žiniasklaidoje pilna pranešimų, kad šie metai – nederlingi, daržovės supuvo, lietus permerkė aruodus… Netgi paskelbta ekstremali situacija..

Patys kieme turime mažytį šiltnamį, šiemet pirmieji mūsų pačių derliaus metai.. Negalime skųstis – ištisus du mėnesius skynėme agurkus, visa rugsėjį valgėme savo pačių užaugintus pomidorus, liepą – salotų lapus, krapus, svogūnų laiškus, žirnius, špinatus…
Žinoma, mes negalime lygintis su didelio masto ūkininkais, bet savo derliumi džiaugiamės ☺
Taip pat esame be galo dėkingi giminaičiams, kurie mus lepina savo derliumi – moliūgais, bulvėmis, morkomis, ir mano labai mylimomis cukinijomis. Būtent joms pagerbti skirtas šis receptas.
Cukinijų šiemet gavome labai daug. Gaila jas išmesti, žinant, kiek meilės buvo įdėta jas auginant.
Keptos daržovėmis įdarytos cukinijos, keptos cukinijos garnyrui, cukinijos vietoj agurko salotose, įvairūs cukinijų pyragai.. Ko tik šiemet iš jų negaminau..
Vieną dieną labai užsimaniau apkepo. Internete pilna receptų. Tad keletą receptų sudėjau į vieną, pridėjau savo ingridientų ir… Vualia ! Gavosi stebuklingo skonio cukinijų apkepas !

REIKĖS (4 – 5 PORCIJOMS):

  • Daugmaž 1 kg cukinijos (sveriame neluptą, su viskuo);
  • 1 didesnės bulvės (arba 2 mažų);
  • 1 didesnės morkos (arba 2 mažų);
  • 1-2 svogūnų (pagal skonį);
  • 200 – 300 g vištienos filė (puikiai tiks ir kulšelių mesa, svarbu, kad nebūtų kaulo);
    1 kiaušinis;
  • 300 g tarkuoto sūrio (geriau kietojo);
  • 1 stiklinės (160 g) miltų (man skaniau pilno grūdo miltai, bet jei šiandien jų nerandate, tiks ir įprasti kvietiniai);
  • 1 stiklinės (200 g) manų kruopų;
  • 40 ml aliejaus;
  • 2 arbatiniai šaušteliai kepimo miltelių;
  • Žiupsnelis druskos;
  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

GAMINAME:

Visų pirma pasiruošiame daržoves. Cukiniją nulupame, išpjauname dalį su sėklomis, sutarkuojame burokine tarka. Morkas nuskutame, sutarkuojame. Bulves nuskutame, sutarkuojame.
Jeigu bulvių arba morkų neturite, galite dėti tiesiog daugiau cukinijos, arba jei cukinijos turite mažiau, dėkite daugiau morkų. Bet kuriuo atveju bus labai skanu.
Daržoves beriame į dubenį, įplakame kiaušinį, viską sumaišome, kad kiaušinis vienodai pasiskirstytų.
Svogūną nulupame, labai smulkiai supjaustome, dedame prie visų daržovių, kruopščiai išmaišome.
Vištieną susipjaustome kubeliais, įdedame prie daržovių, viską sumaišome.
Įberiame pusę sūrio, kruopščiai išmaišome.
Įpilame aliejų, vėl viską permaišome.
Iberiame miltus bei manų kruopas, išmaišome.
Paskutinius beriame druską, pipirus bei kepimo miltelius, vėl viską itin kruopščiai permaišome.
Tešlą paliekame pusvalandžiui, kad išbrinktų manų kruopos.
Kepimo skardą patepame sviestu arba aliejumi, supilame masę, viršų apibarstome likusiu sūriu.
Šauname į 180˚ C įkaitintą orkaitę (funkcija apatinis + viršutinis kaitinimas), kepame apie 60 minučių, kol viršus gražiai apskrus.

P. S. Apkepas atrodys šlapias, ir lyg būtų žalias, tačiau tik paragavę suprasite, kad jo skonis – nuostabus ! Skanaus !

TURITE SAVO FIRMINĮ RECEPTĄ ?PASIDALINKITE JUO SU „LAIMINGOMIS MOTERIMIS“. Aprašymą ir foto siųskite: info@laimingosmoterys.lt

RECEPTO AUTORĖ: Robertina Janušauskienė

FOTO: Robertina Janušauskienė

0 komentarai (-ų)

Komentaras

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *